Sunday, November 13, 2011

Bedelli Askerlik için sona geliniyor.


Bedelli Askerlik için sona geliniyor.

Bedelli askerlik konusunda yaş sınırı ve paranın nasıl tahsil edeceği konuları tartışılıyor. 25, 30 ve 35 yaşları üzerinde durulurken, bedelin de taksitli, kredi kartı veya banka kredisiyle ödenmesi üzerinde çalışılıyor.


BEDELLİ askerlik çalışmalarında vergi ve prim alacaklarına ödeme kolaylığı getiren torba yasa örnek alındı. Bedelli uygulamasından daha fazla kişinin yararlanması için, ödeme kolaylıkları üzerinde çalışılıyor. Taksitlerin vadelerinin uzun tutulması,kredikartı ile ödeme gibi seçenekler üzerinde de duruluyor. Yaş sınırı konusunda ise bir netlik sağlanamadı.

Yaş sınırı TSK ile belirlenecek

Yetkililer, hükümete, bedelli yaşı konusunda üç ayrı çalışmanın sunulacağını bildirdiler. Söz konusu alternatifler, 25, 30 ve 35 yaşın üzerindekilere bedelli hakkının verilmesini kapsıyor. Bedelli için baz alınacak yaş sınırı ise, hükümet ile TSK arasında yapılacak görüşmelerle netleşecek. Yetkililer, yaş sınırının TSK’nın asker ihtiyacını riske atmayacak düzeyde olacağını bildirdiler. Bedelli askerlik ücretinin ise 10 ile 15 bineuroolması ağırlık kazandı. Bedelli askerlik konusunda yapılan çalışmalarda, yaş sınırından çok ödeme sistemi üzerinde yoğunlaşıldı.

Ödeme kolaylığı getirilecek

Düzenlemeden daha fazla kişinin yararlanması için ödeme kolaylıkları getirilmesi planlanıyor. Bu kapsamda, yasanın yürürlüğe girmesinin ardındanekonomibürokratları da ödeme kolaylığı konusunda çalışma yapacak. Bu süreçte bankalarla görüşülmesi, bedelli ücreti için düşük faizli ve uzun vadeli kredi imkanın sağlanması öngörülüyor. Ayrıca kamu bankalarının da, bedelli kredileri konusunda avantajlı paketler hazırlaması öngörülüyor. Yine ödeme kolaylıkları seçenekleri arasında,kredi kartıile bedelli ücretinin ödenmesi de yer alıyor. Yetkililer, düşük ve orta gelir düzeyindeki kişilerin de, bedelli ücretini ödemesini sağlayacak formüller üzerinde çalışıldığını kaydettiler. Bedelli askerlik ile ilgili hazırlanan düzenlemede netleşen kriterler arasında ise üst yaş sınırı öncelik kazandı.

40 yaşın üstünde askerlik yok

Yasa, 40 yaşın üzerindeki yükümlülerin askerlik yapmamasını içeriyor. 40 yaşın altındaki kişilerin ise 21 günlük askerlik yapması öngörülüyor. Yükümlülerden, bedel taksitlerinden herhangi birini ödemeyenler, celp döneminde askerlik eğitimine katılmayanlar, hükümlülük , tutukluluk, gözaltı ya dahastalıknedenleriyle son celp dönemine kadar silah altına alınmayanlar, kapsam dışına çıkarılacaklar. Temel eğitimi tamamlamadan ölen veya askerliğe elverişsizlik hale gelenlere ise, ödedikleri bedel kendilerine ve ya mirasçılarına iade edilecek. Temel askerlik sonrasında ise geri ödeme yapılmayacak.

No comments:

Post a Comment